digitv-tuotantosuunnitelmaa

Ajatus omavaraisesta televisiotuotannosta tuli Vadelman toimintasuunnitelmaan M2Hz-kanavahankkeen myötä vuonna 2005. Nyt suunnitelmat ovat aktualisoitumassa ja Vadelmakin on tosissaan pystyttämässä omaa kanavaa. Tarkoitusta varten on haettu apurahaa SKR:sta, ohessa otteita hakemuksen mukaan liitetystä työsuunnitelmasta.

Vadelman tv-kanava tulee toimimaan yhteisömme keskeisenä mediana webradion ja jäsenlehden ohella, yhdistyksen taiteellista toimintaa tukien ja vahvistaen – tarjoten samalla audiovisuaaliselle taiteelle mahdollisuuden tavoittaa nykyistä suuremman yleisön.

Vadelman pyörittämä omaehtoinen tv-tuotanto ei kumartele kaupallisuudelle. Sen sijaan se pyrkii luomaan digiaikakaudelle uudenlaista tv-ilmaisua moninaisten taiteellisten audiovisuaalisten projektien kautta.

Vadelma-tv:n sisältö, muoto, tekijät ja tuotanto

Vadelma-tv pyrkii muodoltaan omaleimaiseen, tyylikkääseen identiteettiin, joka lähtökohtaisesti – yhdistyksen muun toiminnan tavoin – pyrkii nostamaan esille positiivisia asioita, mutta myöskin esittämään erilaista media- ja yhteiskuntakriittistäkin sisältöä omalla tavallaan – Vadelman audiovisuaalisen taidelinssin läpi.

Vadelma-tv:n sisällön on alkuvaiheessa suuniteltu muodostuvan neljästä ohjelmatyypistä:

 • A) Arts : Jäsenten tekemää videotaidetta, sekä kansainvälisiä (import-) taidevideoita
 • B) Bands : Musiikkitaltiointeja, live-jameja, kokeellista musiikkia, musiikkivideoita
 • C) Conversation : keskusteluohjelmaa, haastatteluja ym. puhepainotteista ohjelmaa
 • D) Documents: taidedokumentteja, kaupunkiohjelmaa, näyttelyavajaisia ym. elävää kulttuuria

Vadelma-tv:n dokumentaarisen sisällön pääpaino on kaupungin katutasolla ja undergroundissa: televisioon asti harvoin päätyvä alakulttuurinen näkökulma on luonteva Vadelman kaltaiselle kellaritaideyhteisölle, joka digi-aikana voi luoda valoa muutoin marginaaliin hukkuviin ilmiöihin. Tämä lienee Vadelma-tv:n yksi tärkeimpiä missioita ja toimituksellisia motivaattoreita.

Vadelma-tv:n yhtenäisestä ulkoasusta vastaa yhdistyksen jäsenkokouksessa kerrallaan vuodeksi valittu päätoimitusryhmä, joka myös tuottaa ison osan ohjelmista. Tuotantotyö tapahtuu vapaaehtoispohjalta.
Vadelma-tv pyrkii löytämään riveihinsä lisää audiovisuaalisesti osaavia ja motivoituneita tekijöitä mm. media- ja taidekoulujen opiskelijoiden joukosta.
Sisällön tuottamiseen voivat osallistua kaikki Vadelman jäsenet sekä ulkopuoliset, jotka tahtovat luovuttaa Vadelma-tv:seen istuvaa materiaaliaan kanavan käyttöön.
Loukkaavan, rasistisen, syrjivän tai itsetarkoituksellisen väkivaltaisen materiaalin esittäminen Vadelman kanavilla on yhdistyksen eettisten sääntöjen mukaan kielletty.

Kanavan tuotantoprosesseista suuri osa on yhteisöllisiä hankkeita. Ohjelmia tullaan tekemään eri metodeilla: mm. ideoimalla ryhmissä käsikirjoituksia, vj-tyyliin kierrättämällä kuvattuja kollektiivisia materiaaleja, spontaanilla dokumentoinnilla sekä yhdistelemällä luovasti visuaalista taidetta ja elävää musiikkia. Vadelma-tv:n lähetysten muoto ja ulkoasu tulee olemaan raikkaalla tavalla uusi ja kokeellinen; ehdoton pyrkimys on aina laadukkaaseen ja tunnistettavan omaleimaiseen kuvan ja äänen virtaan.

Teknisesti omavarainen digitaalinen tv-tuotanto edellyttää vain kevyttä ja yksinkertaista peruskalustoa; tasokasta videokameraa, tehokasta kannettavaa työasemaa ja laadukasta softwarea ohjelmien työstöön.
Uusi tekniikka mahdollistaa myös nopeat tuotannot ja live-lähetykset käytännössä mistä vain löytyy nettiyhteys. Pääasiallisena tuotanto- ja edit-tilana toimii kuitenkin yhdistyksen omat toimitilat; Vadelma on todennäköisesti muuttamassa kevään 2007 aikana Lönnrotinkadun nykyisestä tilasta isompiin tiloihin Suvilahden Kaasutehtaan alueelle, josta on kaavailtu uutta kulttuurikeskittymää Helsinkiin.

Uuden kaluston käyttöä varten Vadelma aikoo järjestää edit- ja kuvauskursseja jäsenille. Laitteisto tulee olemaan yhdistyksen jäsenten käytettävissä myös omiin projekteihin sillä ehdolla, että jäsen sitoutuu samalla tuottamaan sisältöä Vadelman kanavalle.
Myös toimituksellisia ja sisältöpainotteisia kursseja tullaan järjestämään.

Vadelma-tv:n ohjelmia voi tulevaisuudessa katsoa Vadelman verkkosivuilla sekä uuden mediakulttuurin keskus M-cultin luotsaaman uuden kaupunki-/digikanavahankeen M2Hz:n kautta.


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “digitv-tuotantosuunnitelmaa”

 1. Hay, milloin muuten m-cultin kanava alkaa? Eikö sillä ollut diili esim. welhon kanssa?
  Mikä muuten on lehden tilanne? Kuulin että sillä ei ole tällähetkellä päätoimittajaa.
  Voisin ottaa sen tehtävän, koskapa saatuani kirjani valmiiksi, tunnen jossakin määrin henkisen tyhjiön painon.
  Olisi kiva ainakin keskustella tuosta.