suunnasta

kirjoittaja

in

taustaa:

Vadelmayhdistyksen nykyisten toimitilojen päällä on leijunut jatkuva uhka, että vuokrasopimuksemme irtisanotaan, koska taloon on suunniteltu tehtävän suuria saneerauksia; vuokranantajamme tarkoituksena on muuttaa rakennus kokonaan asuintaloksi, jolloin asuttamamme kellaritila muutettaisiin parkkihalliksi. Tilojen menetys olisi erittäin kova isku Vadelmalle, jonka jäseniä hyödyttävän toiminnan on hyvin pitkälti mahdollistanut juuri tilojen olemassaolo ja niiden edullinen vuokra.

Vaikka em. uhka on ollut tiedossa jo (2005) alusta alkaen, tartuimme päättäväisinä tilojen kunnostamiseen ja vadelmatoiminnan käynnistämiseen. Johtoajatuksena oli, että kun saamme monipuolisen kulttuuritoimintamme tiloissa käyntiin, se pitäisi periaatteessa olla helppoa siirtää sellaisenaan mahdollisiin uusiin tiloihin, ja että hyvin dokumentoituna käynnistetyn toiminnan monipuolisuus auttaisi avustusten ja tuen saamisessa uusiin, aivan varmasti tyyriimpiin tiloihin muutettaessa.

Tasan vuosi sitten rakensimme talkoovoimin treenikämpät, työ- ja sosiaalitilat Vadelman Lönnrotinkadun tiloihin. Tilat avattiin taiteiden yönä 2005, minkä jälkeen toiminta on hiljalleen monipuolistunut – tosin mm. laajempien mediasuunnitelmien ja joidenkin radikaalien ideoiden jäädessä toistaiseksi vielä odottamaan hyllylle.

Vadelmatilojen spontaani kunnostaminen (tavaroiden järjestely järkevämmin ja yleissiivous) 17.6.06 kesäfestareitamme varten – Siperian traagisesti yllättäen palettua maan tasalle – oli pitkästä aikaa iso askel monimuotoisemman yhdistystoiminnan hyväksi.
Pyörät tuntuvat pyörivän taas ja ajatuksille on tilaa.

Tästä pääsenkin itse asiaan eli nykyisten tilojemme mahdollisimman monipuoliseen ja mielekkääseen käyttöön.

Tähän mennessä vadelmatilojen toiminta on ollut seuraavanlaista:

a) työtilakäyttö; taiteilijoiden henkilökohtaiset työtilat
b) treenistoiminta; bändien jakamat kolme treenikämppää
c) kokoustoiminta; jäsen-, työryhmä- ja hallituskokoukset
d) kerhotoiminta; leffakerho ja kirjoituspiiri
e) yleinen sosiaalinen toiminta; keittiö, netti ja oleskelutilat
f) keikka- ja biletoiminta; yleisötapahtumat vadelmatiloissa

Nämä muodot ovat toimineet kukin aika itsenäisesti omana alueenaan. Monille jäsenille Vadelma yhdistyksenä määrittyy pitkälti näiden toimintojen suhteissa ja niiden kautta, esim. mitä enemmän tiloissa on sosiaalista hengailua, sitä enemmän Vadelma on sosiaalisen hengailun yhdistys.
Koen itse nyt tarpeelliseksi priorisoida vadelman toimintoja ns. ideaalin toiminnan kautta ja samalla yrittää määrittää tilojemme käyttöä uusiksi.

tavoitteet:

Vadelman toiminnan päämäärät on määritelty säännöissämme:
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää taiteiden ja elävän musiikin harrastusta kotipaikkakunnalla sekä koota taiteiden ja musiikin harrastajia yhteiseen toimintaan.

Tämä suhteellisen ympäripyöreä määritelmä pitää sisällään kunnianhimoisemman ajatuksen musiikillis-taiteellisten (yhteiskunnallisesti aktiivisten) ilmaisukanavien aukaisemisesta ja oman progressiivisen luovan verkoston luomisesta.

1) Vadelma Media

Vadelman tulee tarjota kanava, joka kiinnostaa luovia ihmisiä, jotka eivät välttämättä halua tai saa luovuuttaan julki nykyisten kanavien kautta. Tämä koskee erityisesti audiovisuaalista tuotantoa (tv), mutta myös äänituotantoa (radio) sekä kuva- ja sanataidetta (lehti). Tätä kautta, avaamalla kyseiset mediakanavat, Vadelmalla on mahdollisuus kasvaa itsenäiseksi ja omaleimaiseksi tekijäksi kulttuurikentälle.

Vadelman tulee tällöin tarjota jäsenilleen mahdollisuus (vadelman hengen mukaiseen) luovaan työhön ja osallisuuteen uusien kanavien sisältöjen tekemiseen.
Tämä edellyttää, että hommaamme vadelmatiloihin hyvän mediastudion, jossa on jäsenten käytettävissä olevat video- ja ääniedityksiköt sekä lainattavissa olevat digitaaliset video- ja stillkamerat sekä äänityslaitteet.

Suunnitelmat digitv:n, webradion ja lehden osalta ovat jo pitkällä. Ainoa todellinen ongelma on Vadelman teknisten resurssien puute. Vadelman on pyrittävä määrätietoisesti tuotantolaitteiston suhteen omavaraisuuteen.

2) elävä kulttuuritoiminta

Vadelmatilojen erinomainen sijainti Helsingin keskustassa ja soveltuvuus jopa yli sadan hengen tilaisuuksiin on herättänyt uusia ideoita, jotka määrittäisivät nykyistä selkeämmäksi Vadelman kulttuuritoimijaroolia.
Eli jospa satunnaisten bileiden sijaan Vadelmatiloissa järjestettäisiinkin säännöllisiä, yleisölle avoimia tapahtumia, joiden yhteydessä olisi elokuva- tai teatteriesitys, elävän musiikin esitys, kulttuurikahvila, taidenäyttely – ja vaikkapa kirpputori. Kyseinen toiminta saisi varmasti hyvää vastakaikua Helsingin kulttuuriväessä ja lisäksi siitä voisi saada pientä lisätuloa muun yhdistystoiminnan rahoittamiseen.

Myöskin on kyselty vadelmatilojen vuokraamista ulkopuolisten järjestäjien konserttien – lähinnä kokeellisen ja muun vastaavan marginaalimusiikin – järjestämiseen. Tila on todettu toimivaksi ja nyt Siperian ja Vuoritalon kadottua Helsingin alakulttuurikentältä, Vadelma olisi mielestäni velvoitettu ainakin harkitsemaan kyseisen elävän kulttuurimuodon tukemista tilojen tarjoamisen muodossa. Tietenkin asiasta täytyy tehdä jäsenten kanssa päätös yhdessä.

Uskon että nämä muutokset veisivät Vadelmaa selkeämpään suuntaan.
Varmaankin jotkut jäsenet vastustavat Vadelman ovien avaamista yleisölle ja sulkeituneisuuden kääntämistä avoimuudeksi; omasta mielestäni avoimuus on Vadelmalle elintärkeää.


Kommentit

Yksi vastaus artikkeliin “suunnasta”

  1. Joo. Minusta on tärkeää, että vadelma on myös sosiaalisen hengailun tila, se kai juuri mahdollistaa sitä, että ihmisten välille voi syntyä yhteistyötä ja verkostoitumista… paitsi että sosiaalinen joutilaisuus on sinänsä hauskaa, se on myös edellytys taiteelle. Mitä tilaan tulee, omakustannekirppari voisi olla todella hyvä mahdollisuus laajentaa toiminnan mahdollisuuksia.
    Ps. Voisin tulla lukemaan runoja taas seuraavaan tilaisuuteen…

    Hemi.