Facebook on monessa mielessä ongelmallinen. Pahin ongelma siinä mielestäni on se, että sen käyttö on niin monelle itsestäänselvyys, jota ei edes saisi kyseenalaistaa. Onhan fb psykologisille tarpeillemme räätälöity toimiva media, jonka kautta muodostamme resonoivan verkoston, jossa voimme (vapaan itsekeskeisesti) olla sähköisesti jatkuvassa yhteydessä toisiimme. Saamme välitöntä tyydytystä, kun mielipiteemme ja päivityksemme saavat melkein aina vastakaikua ja peukutuksia. Asetelma on psykologisesti hyvin koukuttava, sillä me kaikki tietysti tykkäämme kun meitä kannustetaan. Tämän ohella toinen syy monille olla kyseenalaistamatta facebookin käyttöä on se, että ”kaikki” käyttävät sitä – jos haluaa pysyä kärryillä, mitä omassa skenessä tapahtuu, tai jos haluaa tiedottaa jostain mahdollisimman laajalle piirille, facebook on vastaus.
Omasta mielestäni fb:n käyttäminen kannattaa kuitenkin kyseenalaistaa. Syitä miettiä asiaa on useita.
- Facebook on kuplakone. Fb:n ”älykkäät” algoritmit tallentavat jokaisen klikkauksen ja tykkäyksen, ja näiden perusteella suodattaa käyttäjän syötteestä pois kaiken sen, mistä et algoritmin mielestä luultavasti tykkää (filter bubble). Tästä seuraa se, että samanmielisten ja selkääntaputtelijoiden joukot tiivistyvät – fb ei pelkästään synnytä kuplia vaan myös sementoi ne. Tämä on yksi syy, miksi esimerkiksi rakentava yhteiskunnallinen keskustelu ei käytännössä ole fb:ssa mitenkään mahdollista. Sen sijaan kärjistynyt, polarisoitunut ”keskustelu” ja kaikenlaisten raja-aitojen pönkittäminen on arkipäivää.
- Facebook on perusolemukseltaan eksklusiivinen ja eriarvoistava. Oman tilin luominen edellyttää fb:n sanelemien ehtojen hyväksymistä ja siirtymistä kaupallisesti toimivan yrityksen käyttäjäksi. Läpikapitalistisessa maailmassa aniharva kokee tätä edes häiritseväksi kynnykseksi vaan astuu asiaa sen kummemmin miettimättä yrityksen asiakkaaksi. Toisille kuitenkin avoimuus ja riippumattomuus ovat periaatekysymyksiä. Fb:n ulkopuolella olevat jäävät helposti kokonaan paitsi siellä tapahtuvasta tiedotuksesta, kun fb:n käyttäjät yhä useammin keskittävät ”me”-hengessä tiedotuksen vain sinne.
- Facebook takoo rahaa. Fb:n tärkein tehtävä on tuottaa voittoa sen omistajille ja siinä se on erittäin hyvä. Sen tekemät miljardivoitot perustuvat lähes pelkästään siihen, että fb:n kaikki käyttäjät luovuttavat yrityksille ja mainostajille vapaaehtoisesti henkilökohtaisia tietojaan mieltymyksistään. Kassakone jakaa kansan kahtia, ja kuilu syvenee.
- Facebook kerää käyttäjistä yksityistä tietoa ja luovuttaa ne Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisille. Edward Snowdenin NSA-vuodon jälkeen meillä on ollut tiedossa, että Big Brother todellakin valvoo meitä. Voimme nukkua yömme turvassa kun tiedämme, että mahdollisten terroristien, toisinajattelijoiden ja seksuaalisesti poikkeavien henkilöllisyys on facebookin ansiosta viranomaisten rekisterissä.
- Facebook synnyttää ja vahvistaa kertakäyttökulttuuria. Fb:n uutissyöte on sähköinen puuro, jossa kaikki asiat ovat saman arvoisia, ja painuvat unholaan yhtä nopeasti. Kuvat hukkuvista pakolaislapsista ja suloisista kissanpennuista kulkevat yhtä nopeasti ohitsemme. Kulutuskulttuurimme lapsina janoamme aina uutta ja väheksymme eilispäivän juttuja kuluneina, olivat ne miten järisyttäviä tahansa.
- Facebook on aikasyöppö. Fb:n käyttö on usein jossain määrin viihdyttävää ja aina koukuttavaa. Tästä johtuen fb:n ääressä saattaa vierähtää helposti tovi jos toinenkin. Käyttämisen jälkeen useimmiten kuitenkin on sellainen olo, että ajan olisi voinut käyttää hyödyllisemminkin. Hyvin harvoin fb:n käyttökokemus on samalla tavoin sielua ravitseva, kuten vaikkapa hyvän kirjan lukeminen tai teatterissa tai konsertissa käyminen on.
Väline on viesti, sanoi Marshall McLuhan. Olemme sellaisia kuin käyttämämme media ominaisuuksillaan meistä muovaa. Jos valitsemme katsoa fb:n perustavanlaatuisia rakenteellisia haittoja läpi sormien ja jatkamme fb:n käyttäjinä, hyväksymme sen käyttämän huomaamattoman vallan, joka ohjaa elämämme suuntaa, ja alamme yhä kärjistyneemmin elää sen meihin iskostamalla tavalla. Maailmaa olisi opittava arvostamaan kokonaisena organismina, jossa luonto ja ihminen on tasa-arvoisessa vuorovaikutuksessa, ja kaikki ihmiset ovat veljiä ja siskoja keskenään. Fb vie meitä kauemmas tästä ideasta ja rakentaa yhä isompia muureja ihmisten välille.
Pelkästään Facebook ei tietenkään ole ongelma, vaan kysymys on tästä koko vallitsevasta globalisoituneesta neoliberaalista yhteiskuntajärjestelmästämme, jossa vallalla on itsekkyys, riisto ja väkivalta, ja jonka polttoainena on ahneus, viha ja pelko. Systeemi ruokkii myös Googlen ja Facebookin kaltaisia muutamaa jättiyritystä ja siirtää valtaa pois kansalta. Kansalaisvaikuttaminen on näennäistä puuhastelua, ellei se ennen pitkää löydä itsensä arvoista välinettä orgaaniseen kommunikointiin ja kommonaalisen yhteistoimintaan.
Vastaa